POURQUOI TU GÂCHES TA VIE? / DANSE DANSE DANSE


La Défence: nya triumfbågen, frankrikes största affärsområde och europas största shoppingcentrum, påväg hem från skolan dessutom(!).

Idag fast för fyra veckor sedan tog jag planet från Arlanda och lämnade SVerige bakom mig. Fyra veckor. Sjukt lång tid. Men ändå så fruktansvärt kort. Det känns som att jag har varit här förevigt och som att jag nyss kom hit. Men det är fint, allt är fint. Det är strålande sol här fortfarande och ida var det 28 grader. 28!!! But you gotta' love it!

Q&A


Min tågstation (jag kan ta både metro, tåg och buss)

- Vad ska du gör i Paris?
En stor del av min vardag består av skola, men annars ska jag upptäcka staden, beblanda mig med fransmän och kanske framför allt lära mig franska under min tid här. Det är super och jag trivs absolut!

- Vad går du i för skola?
Jag går på Svenska skolan i Paris, som den så fint heter. Vi är drygt 60 elever på gymnasiet i år och vi går i skolan i en fransk skola; Saint Dominique (St Do). Det betyder alltså att vi äter lunch med fransmännen (som bara det är speciellt), följer deras regler, har olika utbyten och fadderskap mm. tillsammans med de som går på St Do. Skolan ligger i Neuilly och rymmer totalt cirka 2000 elever.

- Hur bor du när du är borta? Bor du i en egen lägenhet eller bor du hemma hos en familj?
Jag bor hos en värdfamilj som skolan har ordnat åt mig. Familjen har tre söner (97a, 96a, 93a) och en söt liten katt. Tillsammans med dem bor jag i en villa i västra Paris. Trivs superbt!


Innan jag åker hem ska jag ha testat så många macaroon-smaker som jag kan hitta är det tänkt. Jag är hittills uppe i 7 och den på bilden är med smak av citron och basilika(!). Favoriten är hallon!

- Hur mycket franska hade du läst innan du åkte?

Jag tillhör den lilla skaran som knappt hade läst någon franska innan jag kom hit: steg 1 under första året på gymnasiet. Men det har faktiskt gått över förväntan och det är otroligt hur mycket man utvecklas! Jag tror inte att man ska se det som ett hinder att man inte kan ett språk, vill man så kan man. Dessutom tror jag att språket kommer ganska naturligt om man tvingar sig till det på det här sättet.

- Varför valde du att åka till Frankrike när du inte kan franska?
Varför inte, I would rather say. Vem skulle kunna motstå ett år i Paris?Såklart kommer nog allt klarna ju mer jag berättar. Har ni några ytterliga frågor kan ni såklart kontakta mig via amandastyle.blogg[at]live.se också. Tusen pussar!

IIII


1&2. I Bercy 3. Påväg till metron 4. THE macaroon-place

Jag älskar Paris. Igår slutade jag och Isabella ganska tidigt, åkte till Champs-Elysées och fikade. Jag älskar att bara storsa omkring här, hitta nya gator och se nya människor.

Idag har jag varit på allmänt gott humör. Ätit god mat, lyckats norpa den sista vattenmelonen till lunchen och haft soligt väder. Imorgon väntar skola ett par timmar innan jag hade tänkt hitta lite fikasällskap och inta någon mysig statsdel. Senare väntar get-together med fransoserna på St Do och sedan får vi se var kvällen för oss. Massa kramar!


Edit: Jag har insett att flera av er har en del frågor, jag har ju inte berättat överdrivet mycket om mitt liv här, min familj eller hur jag ens hamnade här. Om ni har några speciella frågor (utöver de ni redan ställt) så kan ni passa på att göra det nu, jag hade nämligen tänkt slänga ihop ett litet inlägg med information och svar så att ni hänger med. Love.

III


Woop woop, en hälsning från Paris!

Börjar bli så kallt här nere (med det ska bli 26 grader i helgen igen!) så det är näst intill omöjligt att klä sig rätt om morgnarna. Vi har inga skåp på St Do så man vill helst ha med sig så lite saker som möjligt för att slippa bära i onödan. Värst är det de varma dagarna då man har med sig både jacka och kofta..

Annars rullar livet på som aldrig förr! I helgen var jag först på ett försök till en shoppingrunda, men vi hamnade på Starbucks istället. What a shame när man är i Paris och har alla möjligheter i världen att hitta urmysiga små caféer! På kvällen följde jag med min värdbror på fest, lite stelt, lite spårat och väldigt franskt.

Det är förvånandsvärt hur svårt det kan vara att hitta lämpliga kläder i Paris. Paris är ju liksom sammankopplat med mode och därmed även shopping, men jag har faktiskt bara köpt ett(!) enda plagg sedan jag kom hit. Måste bli ändring på den fronten. Nu blev det här ett väldigt långt inlägg. Ska försöka bättra mig med kortare fast oftare. Bisous!

MAN VET ATT MAN ÄR I FRANKRIKE NÄR...


- man istället för att trampa i ett tuggummi inser att man just trampat på en baguette
- man dricker espresso istället för vanligt kaffe/cappuccino för att det inte finns något annat
- man hittar macaroons på vanliga mataffärer och inser att man redan ätit minst hälften av smakerna
- man helt plötsligt inser att det är sjukt irriterande med folk som går långsamt i metron

to be continued.

I


1. Au revoir la Suède 2. Eiffeltornet by night 3. min vy från sängen

Jag ville bara skicka en liten hälsning från Paris (!) och berätta att jag lever och trivs superbt! Det finns så otroligt mycket som hänt de senaste veckorna (för det är faktiskt 2 veckor sedan jag åkte idag) så jag ska fatta mig kort. Jag lägger alldeles för mycket pengar på kaffe, lär gå upp 20kg under det här året (i Frankrike äter men alltid efterrätt, även i skolan) och förstår väldigt lite av språket. Men det går helt klart bättre nu än för två veckor sedan! Paris är absolut en av världens vackraste städer och jag älskar att strosa längs gatorna i solen. Vi har haft 35 grader här nere vissa dagar medan andra bara 18. Mycket svårt att klä sig rätt med andra ord. Ska försöka återkomma så snart jag kan! À bientôt!

RSS 2.0